Waarom (top)sporters meer aandacht moeten geven aan micronutriënten
Van macronutriënten heb je vast wel eens gehoord. Het zijn de welbekende brandstoffen van ons lichaam: koolhydraten, eiwitten en vetten. Koolhydraten dienen als belangrijkste brandstof om voort te bewegen. Eiwitten dienen meer als bouwstof voor onze spieren. En vetten beschermen onze cellen en laten onze hersenen goed functioneren.
Maar dan hebben we ook nog micronutriënten. Wat zijn dat dan?
Micronutriënten
Micronutriënten leveren geen energie als macronutriënten. Met micronutriënten worden water- en vetoplosbare vitamines, mineralen en spoorelementen bedoeld. Omdat je in verhouding tot macronutriënten er een stuk minder van nodig hebt, worden deze voedingsstoffen ‘micro’ nutriënten genoemd.
Water- en vetoplosbare vitamines
Vitamines bestaan uit wateroplosbare- en vetoplosbare vitamines. Wateroplosbare vitamines gaan via je urine je lichaam uit als je er te veel van neemt. Vitamine B1, B2, B3, B4, B5, B6, B7, B11, B12 en C zijn waterlopsbare vitamines.
Vetoplosbare vitamines worden opgeslagen in je lever en in vetweefsel. Je kunt vetoplosbare vitamines onthouden door het ezelsbruggetje: KADE. Vitamine K, A, D en E zijn namelijk allemaal vetoplosbare vitamines.
Functie vitamines
Wateroplosbare vitamines helpen je lichaam om voedingsstoffen om te zetten in energie. Ze zijn dus enorm belangrijk voor je energieproductie. Verder helpen deze vitamines bij het aanmaken van rode bloedcellen, het ondersteunen van celdelingen, je vetmetabolisme en het versterken van je immuunsysteem.
De vetoplosbare vitamines bevorderen tevens het immuunsysteem, beschermen je cellen, zijn essentieel voor bloedstolling en versterken o.a. het gezichtsvermogen en je organen.
Mineralen en spoorelementen
Net als vitamines zijn mineralen en spoorelementen essentiële stoffen die ons lichaam uit voeding moet halen. Je lichaam heeft echter meer mineralen nodig dan spoorelementen. Daarom mineralen ook wel ‘macro’ mineralen genoemd.
Voorbeelden van mineralen zijn: calcium, fosfor, magnesium, natrium, kalium, chloride en zwavel. Deze mineralen zijn essentieel voor de regulering van je bloeddruk, vochthuishouding, bloedsomloop, spierfuncties, spijsvertering en het versterken van je botten en tanden.
Voorbeelden van spoorelementen zijn: zink, ijzer, mangaan, selenium, koper, jodium en fluoride. Deze stoffen ondersteunen het immuunsysteem, bindweefselaanmaak, huidweefsel, haar, nagels, schildklier, hormoonhuishouding en meer.
Risico’s van tekorten
Omdat sporters meer van hun lichaam vragen, verbruiken ze meer vitamines en mineralen om alle processen in het lichaam optimaal te laten functioneren. Dit betekent automatisch dat ze niet alleen een hogere behoefte hebben aan macronutriënten, maar dus ook aan micronutriënten.
Wanneer je niet voldoende micronutriënten binnenkrijgt, kan dit resulteren in allerlei fysieke en mentale problemen. Denk bijv. aan een verslechterde energieproductie, slaapkwaliteit, wondgenezing, spierherstel en een vertraagd herstel van spierweefsel en botgenezing. Tevens vergroot je de kans op infecties en langdurige blessures.
Oplossing
Allereerst is het belangrijk om een goed gebalanceerd voedingspatroon na te leven. Dit geldt voor zowel (top)sporters als niet-sporters. Vervolgens is het belangrijk om goed te kijken hoeveel macro- en micronutriënten je ongeveer binnenkrijgt vanuit je natuurlijke voeding. Topsporters moeten dit zéér nauwkeurig analyseren.
Wanneer blijkt dat je tekorten hebt, zul je die moeten aanvullen op een natuurlijke manier. Onze verse groente- en fruitsapjes zouden bijv. een uitstekende aanvulling zijn op je dagelijkse voeding. Ze zijn immers rijk aan vitamines en mineralen en bestaan enkel uit pure groenten en fruit.
Supplementen
Een laatste oplossing is supplementen. Dankzij supplementen kun je namelijk heel specifiek kijken waar je precies tekorten in hebt en ze gedoseerd aanvullen. Een nadeel van supplementen is echter dat ze vaak kunstmatig worden geproduceerd en anders door het lichaam worden opgenomen dan wanneer je je voedingsstoffen uit pure complete voeding haalt.
Recente blog berichten
Bekijk allesWat is ijzer en hoe kun je de opname verbeteren?
IJzer is een mineraal dat bestaat uit twee variant...
Lees verderWat kan je het beste doen ná een sapkuur?
We krijgen regelmatig de vraag van mensen die een ...
Lees verder5 vitamines & mineralen die jij waarschijnlijk tekort komt
Vitamines en mineralen. We hebben ze beide keihard...
Lees verder9 redenen waarom jij niet lekker in je vel zit
Of je een sporter, topsporter of niet-sporter bent...
Lees verder