6 manieren om je stoelgang te verbeteren
Een goede stoelgang behoort tot de basisfundamenten van een gezonde leefstijl. Het is dus belangrijk om hier voldoende aandacht aan te geven. Helemaal als je stoelgang op dit moment al niet optimaal loopt.
In de meest gezonde situatie ga je gemiddeld 1-2 per dag naar de WC om je behoefte te voldoen. Waneer je 3-4 per week naar de WC gaat, wordt het nog als ‘normaal’ gezien. Zodra je minder dan 3 keer per week naar de WC gaat, heb je waarschijnlijk last van obstipatie (constipatie).
Constipatie
Constipatie is een veelvoorkomend probleem waarbij de stoelgang tijdelijk moeilijk op gang komt. Dit kan allerlei oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat je dagelijkse routines plotseling tijdelijk veranderen (bijv. door vakantie of ziekte) waardoor je ‘vergeet’ naar de WC te gaan. Als gevolg hiervan kan je stoelgang moeilijker op gang komen.
Obstipatie
Bij obstipatie ben je één station verder. In deze fase lukt het vaak helemaal niet om te poepen door hevige chronische verstoppingen. Dit kan diverse oorzaken hebben zoals stress, te kort aan vezels, een ongezonde leefstijl, zwangerschap etc.
Maar hoe kun je werken aan een betere stoelgang? We geven je hieronder zes belangrijke tips.
1. Leg een gezonde basis
Allereerst is het belangrijk om aan een gezonde basisleefstijl te werken. Hierbij horen drie belangrijk zaken: beweging, voeding en slaap.
Zorg in de basis dat je voldoende beweegt door bijv. 10.000 stappen per dag te zetten. Daarnaast is het belangrijk om zo’n 2-3 keer in de week te sporten.
Qua voeding is het belangrijk om voldoende vitamines & mineralen binnen te krijgen. Dit doe je door minimaal 2-3 stuks fruit en 300-400 gram groenten per dag te eten.
Je nachtrust is heilig. Zorg dat je je slaap goed optimaliseert en je slaapkwaliteit hoog houdt.
2. Eet vezelrijk
Vezels zijn de ‘motor’ van je darmen. Eet dus voldoende vezels. Vezels vind je o.a. in volkoren granen zoals: havermout, volkoren brood, zilvervliesrijst en quinoa. Verder zitten er veel vezels in pruimen, krenten, bonen, linzen, appels, peren en vele andere groente- en fruitsoorten. Zorg dat je dagelijks zo’n 35 gram vezels binnenkrijgt via deze voedingsmiddelen.
3. Creëer regelmaat
Zoals je iedere ochtend en avond je tanden poetst, kun je ook regelmaat creëren in het doen van je grote boodschap op het toilet. Het moet een onderdeel worden van je dagroutine.
Door drukke schema’s vergeten veel mensen dit soort belangrijke onderdelen, wat uiteindelijk fysieke klachten kan veroorzaken.
4. Water drinken
Een harde ontlasting en een tekort aan vocht heeft een directe relatie met elkaar. Om je ontlasting te versoepelen, is het van groot belang om voldoende water te drinken gedurende de dag. Wanneer je een chronisch vochttekort hebt, is een harde ontlasting een vrij logisch gevolg.
5. Laxerende middelen
Er bestaan natuurlijke laxerende middelen die je stoelgang tijdelijk kunnen stimuleren. Magnesium en psylliumvezel zijn supplementen die je kunt slikken om je stoelgang kunnen bevorderen. Verder kunnen gewelde pruimen, rozijnen, krenten en koffie een laxerend effect geven.
6. Hurkend poepen
Onze moderne WC’s geven ons een compleet andere zithouding dan hoe we van nature horen te poepen. We horen namelijk hurkend te poepen. Als je hurkt, stimuleer je je ontlasting en verklein je de kans op tijdelijke of chronische verstoppingen.
Alhoewel hurktoilleten bijna niet meer bestaan, kun je wel een opstapje/voetenbankje (Squatty Potty) gebruiken om dezelfde zithouding te creëren.
Recente blog berichten
Bekijk allesWat is ijzer en hoe kun je de opname verbeteren?
IJzer is een mineraal dat bestaat uit twee variant...
Lees verderWat kan je het beste doen ná een sapkuur?
We krijgen regelmatig de vraag van mensen die een ...
Lees verder5 vitamines & mineralen die jij waarschijnlijk tekort komt
Vitamines en mineralen. We hebben ze beide keihard...
Lees verder9 redenen waarom jij niet lekker in je vel zit
Of je een sporter, topsporter of niet-sporter bent...
Lees verder