9 redenen waarom jij niet lekker in je vel zit
Of je een sporter, topsporter of niet-sporter bent. Het is voor ons allemaal even belangrijk om lekkerder in je vel te zitten. We willen allemaal op een bepaalde manier presteren in het leven. Voor sporters en topsporters is dat o.a. op het gebied van sport en voor niet-sporters kan dat weer op andere vlakken zijn. Hoe lekkerder jij in je vel zit, hoe betere prestaties je zult leveren.
Er spelen een aantal zaken een grote rol die bijdragen aan je gemoedstoestand. We hebben in deze blog de belangrijkste en meestvoorkomende zaken voor je op een rijtje gezet die voor veel mensen een negatieve rol spelen voor hun gemoedstoestand.
1. Veel zitten, weinig bewegen
Als mens zijn wij gebouwd om te bewegen. Echter hebben we tegenwoordig, met name in het Westen, een leefstijl ontwikkeld waarin we veel meer zitten dan staan. Te veel zitten is o.a. slecht voor je bloedsomloop en kan diverse fysieke klachten met zich meebrengen. Deze fysieke klachten zijn extra gevaarlijk omdat ze heel langzaam naar voren komen.
Hoeveel uur zit jij gemiddeld per dag?
2. Weinig in contact met de natuur
Het is wetenschappelijk bewezen dat het zijn in de natuur (een bosrijke omgeving) je stresslevels kan verlagen. Dit heeft veel invloed op je gemoedstoestand. Raak dus niet te ver verwijderd van de natuur en probeer jezelf meer in natuurrijke omgevingen te bevinden.
Hoeveel tijd per dag/week spendeer jij in een bos of een park?
3. Gebrek aan vitamines en mineralen
Groenten, fruit, zaden, pitten, peulvruchten, noten. Ze zijn allemaal rijk aan belangrijke vitamines en mineralen die je belangrijk zijn voor je immuunsysteem, huid, haar, nagels, organen, gebit, darmen en ook voor je gemoedstoestand. Onze sapjes vergemakkelijken het voor jou om vaker en meer groenten en fruit binnen te krijgen. Probeer daarom bijv. eens de Welcome Box of Immunity Box uit.
Hoeveel gram groenten en fruit eet jij dagelijks?
4. Gebrek aan zon op je huid
Te weinig zon op je huid kan zorgen voor een hormonale disbalans. De zon speelt een grote rol in ons circadiaan ritme (onze biologische klok). Daarnaast is de zon de belangrijkste bron voor ons lichaam om vitamine D aan te maken.
Bij tekorten kan dit ervoor zorgen dat jij niet lekker in je vel zit. Zorg er dus voor dat je vaak genoeg naar buiten gaat. Ook wanneer de zon niet, of minder sterk schijnt.
Hoeveel uur per dag ben jij buiten?
5. Te veel naar schermen kijken
Tegenwoordig kunnen we makkelijk verdwalen in de digitale wereld. We kijken steeds meer naar onze smartphones en spenderen veel uren voor de TV. Probeer eens vaker offline te gaan. Zet je telefoon op flightmode en kijker minder tv. Hierdoor stimuleer je jezelf om meer te buiten te gaan en meer diepere gesprekken te voeren met je naasten. Dit heeft een positief effect op je gemoedstoestand.
Wat is jouw gemiddelde schermtijd op je smartphone?
6. Slechte slaapkwaliteit, -kwantiteit en stabiliteit
Bij een gebrek aan slaap krijgt je lichaam te weinig ruimte om fysieke en mentale processen te verwerken. Dit kan leiden tot allerlei klachten zoals een futloos gevoel, huidklachten, wallen, spierpijn en meer. Zorg er dus voor dat je voldoende uren slaapt, je slaapkwaliteit hoog is en je een vast slaap/waakritme hebt.
Hoe laat sta jij elke dag op en ga jij naar bed?
7. Te weinig tijd voor jezelf
Om lekkerder in je vel te zitten heb je tijd voor jezelf nodig. En met tijd voor jezelf bedoelen we écht tijd voor jezelf. Dus geen social media of andere externe apparaten. Maar ga lekker buiten wandelen, mediteren, boek een massage, lees een boek etc.
Hoeveel uur per week neem jij tijd voor jezelf?
8. Gebrek aan échte passies
Passies geven energie. Door gepassioneerd in het leven te staan, ga je lekkerder in je vel zitten. Besteed daarom meer tijd en aandacht aan zaken waar jij echt van houdt. Heb jij nog geen passies? Zorg er dan voor dat je tijd gaat investeren om je passies te ontdekken.
Waar kan jij écht gepassioneerd over praten?
9. Te veel eetmomenten
Zoals we bij punt 3 al aangaven is voeding een belangrijke factor voor je gemoedstoestand. Dit geldt ook voor de hoeveelheid eetmomenten die jij op een dag hebt. Hoe vaker je eet, hoe meer insulinepieken je hebt. Dit kan op de lange termijn resulteren in een insulineresistentie wat je een futloos gevoel kan geven. Met name als je veel suikers binnenkrijgt op een dag. Probeer daarom je eetmomenten te verlagen. Intermittent fasting kan je hier bijv. goed bij helpen.
Hoeveel eetmomenten heb jij op een dag?
Recente blog berichten
Bekijk allesWat is ijzer en hoe kun je de opname verbeteren?
IJzer is een mineraal dat bestaat uit twee variant...
Lees verderWat kan je het beste doen ná een sapkuur?
We krijgen regelmatig de vraag van mensen die een ...
Lees verder5 vitamines & mineralen die jij waarschijnlijk tekort komt
Vitamines en mineralen. We hebben ze beide keihard...
Lees verder9 redenen waarom jij niet lekker in je vel zit
Of je een sporter, topsporter of niet-sporter bent...
Lees verder