Havermout: een onmisbaar voedingsmiddel in elk sportdieet
Havermout. We hebben er allemaal wel eens van gehoord en het allemaal wel eens gegeten. Havermout is afkomstig van de haverplant die oorspronkelijk alleen groeide in Zuidoost-Europa en Zuidwest-Azië.
Door haver o.a. te drogen, te knippen en te pellen kun je havermout produceren. Havermout is een van de meest gezonde volkoren granen die er bestaan. Maar wat is er zo gezond aan havermout? En waarom hebben specifiek sporters er zoveel baat bij?
Complete eiwitten
Als we het hebben over ‘complete eiwitten’, bedoelen we hiermee een compleet aminozuurprofiel. Waar normaliter met name dierlijke producten veel essentiële aminozuren bevatten, heeft havermout ook een perfect aminozuurprofiel. Havermout bevat namelijk alle 9 essentiële aminozuren. Ideaal voor sporters die hun spieropbouw en herstel willen stimuleren.
Havermout bevat 11 gram eiwit per 100 gram.
Gezonde vetten
Naast eiwitten zitten er ook vetten in havermout. Niet veel, namelijk 1,5 gram per 100 gram. Maar deze vetten bestaan met name uit de gezonde onverzadigde vetzuren waarmee je o.a. de kans op hart- en vaatziekten kunt verminderen.
Havermout bevat 6,5 gram onverzadigd vet per 100 gram.
Vezels
Havermout is vezelrijk. Vezels zijn belangrijk om o.a je stoelgang te stimuleren en je darmen schoon te houden. Daarnaast zorgen vezels ervoor dat je langer een verzadigd gevoel hebt waardoor je minder behoefte krijgt in ongezonde tussendoortjes.
Havermout bevat 9 gram vezels per 100 gram.
Vitamines & mineralen
Naast goede macronutriënten heeft havermout ook goede micronutriënten. Er zitten namelijk tal van vitamines en mineralen in havermout. Denk maar aan vitamine B3, B5, E, calcium, magnesium, fosfor, kalium, ijzer en selenium.
Makkelijk te consumeren
Havermout is makkelijk te bereiden. Je kunt het in je ontbijt, lunch, avondeten en tussendoortjes verwerken. Je kunt er pannenkoeken mee maken, pap, smoothies, havermout mixen in je kwark en nog veel meer.
In Tropical Proteins hebben we ook havermout verwerkt. Hier hebben we bewust voor gekozen omdat havermout zeer nuttige voedingsstoffen bevatten die het lichaam o.a. helpen te herstellen na een workout.
Glutenvrij
Mensen met een glutenintolerantie kunnen gewoon lekker havermout eten. Havermout is namelijk 100% glutenvrij.
Gluten kunnen o.a. een opgeblazen buik, vermoeidheid, diaree en andere problemen met je ontlasting veroorzaken. Gluten komen veelal in producten met granen zoals brood, koekjes, crackers, pasta, pizza etc.
Recente blog berichten
Bekijk allesWat is ijzer en hoe kun je de opname verbeteren?
IJzer is een mineraal dat bestaat uit twee variant...
Lees verderWat kan je het beste doen ná een sapkuur?
We krijgen regelmatig de vraag van mensen die een ...
Lees verder5 vitamines & mineralen die jij waarschijnlijk tekort komt
Vitamines en mineralen. We hebben ze beide keihard...
Lees verder9 redenen waarom jij niet lekker in je vel zit
Of je een sporter, topsporter of niet-sporter bent...
Lees verder